Voor ouders die bewust kiezen!

Grofmotorische ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen zich met hun hele lijf. Bewegen is voor hen belangrijk. De peuter kan al lopen en oefent zich verder op grofmotorisch gebied door te rennen, te springen, zijn balans te oefenen, te fietsen en door te bouwen met groot constructiemateriaal. Het ene kind heeft meer behoefte om veel te bewegen dan het andere kind. We kijken bij Mickey naar deze persoonlijke behoefte van een kind. Als we zien dat enkele kinderen telkens aan het rennen zijn, is dit voor ons een teken om na te denken over de behoefte van deze kinderen. Hebben ze inderdaad behoefte om fysiek te bewegen of moet het kind iets uitdagends worden aangeboden door de leidster?
Om te kunnen bewegen hebben kinderen ruimte nodig. Bij de peutergroep beneden hebben wij twee ruimtes. In de ene groepsruimte mogen kinderen veel bewegen en is daar ook ruimte voor. Ook is er bij Mickey een gang waar kinderen kunnen rennen, over een bank kunnen lopen en waar regelmatig een klimdriehoek wordt aangeboden met of zonder een glijbaan en/of kippenladder. Regelmatig leggen leidsters stapstenen in de groepsruimte of in de gang waar kinderen overheen kunnen lopen. Ook worden er vaak bewegingsspelletjes gedaan.
Meerdere keren per dag spelen onze peuters buiten, waarbij we gebruik kunnen maken van meerdere buitenspeelplekken. Hierover kunt u meer lezen bij op de pagina "Buitenactiviteiten".