Voor ouders die bewust kiezen!

Spelontwikkeling

Peuters ontwikkelen zich in hun spelontwikkeling tijdens het vrije spel. Ze leren zich in de loop der tijd beter te concentreren op iets, maken een werkje af en er is een ontwikkeling te zien in wat ze doen en op welke wijze ze iets doen.
Stel dat een 2-jarige peuter een sorteerwerkje doet met figuren. Het kan zijn dat het kind het materiaal vooral willen voelen en bekijken of horen hoe het klinkt als het de figuren in een bakje legt of laat vallen. De 3-jarige peuter zal veelal direct de vormen herkennen en de figuren daadwerkelijk sorteren: de hartvormige figuren in het ene bakje, de bloemvormige in een ander bakje en de cirkelvormige figuren in het derde bakje.
Wij vinden het heel belangrijk dat een kind echt de tijd en ruimte te krijgen om zelf te ontdekken wat het met een materiaal kan. Hoe je met een materiaal omgaat, dat willen we ze graag leren, maar wat je er precies mee moet doen, daar geven wij ze ruimte voor. Vaak geven kinderen elkaar ook suggesties of kijken ze bij elkaar. Al spelend leren kinderen ook veel van elkaar.