Voor ouders die bewust kiezen!

Zelfstandigheidsontwikkeling

Help en leer mij het zelf te doen! - Dr. Maria Montessori

De taak die leidsters voornamelijk voor ogen hebben bij hun werk is: Het begeleiden van kinderen op hun weg naar zelfstandigheid. Dat is in de kern waar opvoeding over gaat: kinderen zelfredzaam maken. We passen deze zelfredzaamheid heel concreet toe in onze werkwijze.
Kinderen worden bij Mickey uitgenodigd om veel dingen zelf te doen. De dingen die ze zelf kunnen, doen ze voortaan ook zelf. Wij houden kinderen niet onnodig klein. Bij elke ontwikkelingsfase passen weer nieuwe aspecten van verdere zelfredzaamheid.

Peuters zijn prima in staat om dat wat ze hebben gepakt ook weer op te ruimen. Het netjes opruimen kun je ze leren. Dat doen wij ook. We zorgen ervoor dat de materialen/werkjes overzichtelijk zijn en uit niet teveel onderdelen bestaan, zodat de kinderen deze taak ook aan kunnen. Dat hoort bij het voorbereiden van de omgeving, wat een taak is van de peuterleidster.
De peuter leert dat hij bij het plakken of schilderen een onderlegger moet pakken en een schort moet aandoen. We stimuleren de kinderen ook om elkaar hierbij te helpen.
Peuters bij Mickey helpen mee om het fruit te bereiden; ze halen schillen van een banaan of mandarijn en snijden een appel, peer, kiwi of banaan. Ze schenken zelf hun drinken in, wassen hun eigen bord en glas af.
Peuters kleden zich zoveel mogelijk zelf aan en uit. De leidster helpt bij hetgene wat nog niet lukt.